Uppdaterad: 08 februari 2018

Estetik och media

Några av de viktigaste förmågorna du tar med dig från din tid på Estetik och media är problemlösning, kreativitet och berättande. Det kommer du ha nytta av när du fortsätter dina konstnärliga, samhällsvetenskapliga eller humanistiska studier på högskola och universitet samt i ditt framtida yrkesliv.

Du får också fördjupade kunskaper i digitala medier ur ett estetiskt perspektiv och en utvecklad förmåga att kommunicera med de digitala verktyg som används i branschen.

De flesta av oss som undervisar har flera års yrkeserfarenhet från media, IT, reklam, design och konst. Utbildningens pedagogik och metoder ligger därför närmare det sätt man arbetar på utanför skolan. För att din utbildning ska bli så relevant och samtidsorienterad som möjligt använder vi oss dessutom av gästföreläsare och tar in skarpa uppdrag från olika håll i branschen.

Elever som tidigare har gått hos oss har efter studierna antagits på skolor runtom i världen som London College of Fashion, London College of Communication, Miami Ad school, University of Greenwich, Sydney Film School, Dramatiska institutet, Hyper Island, Gnomon School of Visual Effects (L.A.) med flera.

Flera elever har i sina yrkeskarriärer hamnat på SVT, Sveriges Radio, Sydsvenskan, TV4, Ubisoft, reklambyråer, produktionsbolag eller driver egna företag som entreprenörer.

Gillar du att fotografera? Då är detta rätt inriktning för dig. Här får du tillgång till digitala systemkameror och professionell fotostudio. Du får lära dig fotografera och förbättra dina bilder i Photoshop. Samtidigt får du lära dig hur du kan fotografera för att skapa känslor, föra fram idéer och påverka andra. Hos oss får du lära dig att ta dina bilder till en ny nivå.

Vad är det som gör att ett foto berör oss på djupet?

Alla våra fotolärare har professionell bakgrund inom fotobranschen och är duktiga på att lära ut och att förklara. Vi jobbar ofta i projekt tillsammans med andra ämnen och här har du alla möjligheter att utveckla din kreativitet.

Framtida jobb finner du inom tidningsbranschen som till exempel sport- eller modefotograf. Du kan jobba som pressfotograf, frilansare, bröllopsfotograf och mycket annat.

När färg, formgivning, teknik och budskap möts i din mobil, ditt magasin, webbsida eller förpackning – då uppstår kommunikation och upplevelse. Denna utbildning är för dig som vill lära dig väcka känslor med grafisk design och som uppskattar betydelsen av bra kommunikation i vilken kanal den än finns.

Vi försöker alltid eftersträva riktiga uppdrag och samarbete i projektform dvs, planerat och i grupp med en tydlig början och slut på arbetet. I de flesta fall samarbetar vi över ämnesgränserna för att göra undervisningen meningsskapande och effektiv.

Du kommer lära dig olika professionella metoder för att samarbeta och på så sätt utveckla dina kreativa, estetiska och tekniska förmågor. Du kommer också att hitta andra elever som kompletterar dina goda sidor med sina. Olikheter, till skillnad från likriktning, skapar den bästa kreativiteten.

Från skiss till original står den grafiska kommunikationen alltid i centrum, men vi använder också det media som bäst når fram till den vi vill nå. Ibland kommer du att producera trycksaker och ibland koda för webb eller mobil. Du lär dig också skapa andra mediauttryck t ex texter, ljud, foto och film. Du lär dig också att förstå dig på din målgrupp, så att du kan få din berättelse att nå fram till mottagaren.

Har du ett brinnande intresse för film? Kanske har du redan provat på att göra lite film, eller bara är riktigt sugen på att komma igång?

Här har du chansen att förverkliga dina drömmar som filmskapare. Vi tar oss igenom hela processen, från idé, planering och manus till inspelning, redigering och specialeffekter. Vi använder oss av professionell teknik med bra kameror, ljus, grip och använder de senaste datorprogrammen inom film- och tv-produktion. Vi arbetar på djupet med olika genrer som dokumentärfilm, musikvideo, reklam, spelfilm och reportage.

Undervisningen har en experimentell och undersökande karaktär och ger dig möjlighet att kombinera olika typer av estetiska uttryck som till exempel bild, rörelse, animation och musik. Under utbildningen ser vi mycket film, men framför allt genomför vi olika film- och tv-projekt tillsammans med andra ämnen.

Det finns gott om plats för dig att hitta ditt egna personliga uttryck samtidigt som vi utvecklar praktiska färdigheter såsom foto, ljussättning, klipp och projektledning.

Branschen utvecklas snabbt och en framtid inom film och tv är en spännande framtid i ständig förändring.

En perfekt profil både för den som i framtiden vill arbeta inom film/tv, såväl som den som bara är lite nyfiken på film- och tv-produktion.

INDIVIDUELLA VAL
sammanvägt xx poäng