Uppdaterad: 26 mars 2020

Tips för att plugga på distans

Fjärr - och distansundervisningen pågår för fullt. Korridorerna ekar tomma och vi saknar er elever. Det är viktigt att vi tillsammans hjälps åt för att ta oss igenom förändringarna på bästa sätt.

Vi har inspirerats av gymnasieskolan Spykenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster i Lund och sammanställt några tips och råd till er för att lyckas med plugg på distans.

10 tips för att lyckas med plugg på distans.

1. Skapa en lugn arbetsplats där du bara pluggar. Välj andra platser för rast och fritid. Samordna med resten av personerna i ditt hem som kanske också behöver “jobba hemma”.

2. Stig upp i god tid före första lektionen och fixa till dig som om du skulle gått till skolan.

3. Ät frukost och en ordentlig lunch.

4. “Gå till skolan”! Gå till exempel ett varv runt kvarteret, eller cykla en runda.

5. Håll vanliga skolrutiner och -tider. Skilj på lektionstid och övrig pluggtid.

6. Lägg in planeringstid för dig själv. Gör t.ex. veckoschema och skapa att-göra-listor för vad du skall göra idag. Kanske kan du ta hjälp av och samarbeta med dina klasskamrater?

7. Skapa dokument där du löpande antecknar de viktigaste komihågen ämnesvis.

8. Stäng av alla sociala medier medan du pluggar, men glöm inte att skapa utrymme för social kontakt med hjälp av den eller de plattformar du trivs bäst med. Håll kontakten med dina klasskamrater.

9. Gå ut och rör på dig minst en timme per dag (t.ex. 2x30 min) utöver att “gå till skolan”.

10. Fira och belöna dig själv fredag eftermiddag. Det är du värd!
Utbildningsministerns budskap till gymnasieelever som studerar på distans