Malmö Stad Logotyp

Uppdaterad: 09 november 2020

Humanister berättar

Anouschka de Bruijn,FOTO: Daris Dedeic

"jag är omgiven av andra personer med liknande intressen"

FREDRIK ANDERSSON
Går i trean på humanistiska programmet

Vad var det som gjorde att du valde HU?
Jag har länge varit intresserad av språkteori, litteratur och historia. När jag läste igenom vilka kurser som ingår i programmet så upplevde jag att det passade mina intressen.

Vad har du fått ut av dina studier på HU på Malmö Latin?
En större förståelse och ett djupare intresse för de ämnen som jag har läst. Jag känner mig också allmänt mer studiemotiverad, både tack vare mitt intresse men även för att jag är omgiven av andra personer med liknande intressen och för att vi har lärare som ser till att vi får all hjälp som vi behöver.

Har du några råd till blivande humanister?
Gymnasietiden kommer att vara utmanande och utmattande oavsett vilket program man går. Det minsta man kan göra för sitt egna välmående är att se till så att man får något roligt ut av sin utbildning. Dessutom finns det gott om variation på arbetsmarknaden för humanister så man begränsar inte sina framtidsutsikter genom att söka hit.

Vad har du tänkt göra efter studenten?
Jag planerar att fortsätta läsa vidare inom humaniora. Jag vet inte ännu vad exakt det är som jag vill studera men jag tänker se vad som finns tillgängligt och välja det som intresserar mig mest. Det kommer att vara ansträngande men så länge som jag håller mig till något som jag genuint brinner för så har jag svårt att se hur det skulle kunna misslyckas helt.

 

"att kunna reflektera över sig själv och ens plats i samhället känns väldigt viktigt och givande
för framtiden"

MATHILDE VAN KETWICH VERSHUUR
Går i trean på humanistiska programmet

Varför valde du humanistiska programmet?
För att jag visste att jag var mest intresserad av de humaniorarelaterade och samhällsvetenskapliga ämnena, men samtidigt ville jag inte gå SA eftersom det kändes som en fortsättning på högstadiet. Jag ville istället läsa något nytt vilket jag tycker man får på HU med latin, människans språk och kultur- och idéhistoria bland annat.

Vad har du fått ut av dina studier på Malmö Latin?
Det har varit väldigt givande att bli introducerad till många olika synvinklar att studera och se på saker i samhället som till exempel utifrån ett språkligt, religiöst och ideologiskt perspektiv. Framför allt tycker jag att jag lärt mig att inte bara se andra utifrån olika perspektiv utan också mig själv. Att kunna reflektera över sig själv och ens plats i samhället känns väldigt viktigt och givande för framtiden. Dessutom har jag blivit säkrare på att hålla tal vilket jag har tyckt varit väldigt jobbigt förut.

Har du några råd till blivande humanister?
Ja, definitivt. Försök att inte tappa modet när all läsning som krävs känns övermäktig. Det är jättetufft att vänja sig, men det blir lättare så småningom när man hunnit komma in i hur gymnasiet funkar generellt. Eftersom många av ämnena på HU handlar om att kunna analysera och reflektera över saker så är ett tips att ställa många frågor och vara med i diskussionerna i klassrummet, iallafall är det då jag upplevt att jag lärt mig mest.

Vad har du tänkt göra efter studenten?
Jag tänker nog ta ett sabbatsår för att jobba lite och fundera över vad jag vill läsa på universitetet sen. Egentligen hade jag tänkt spara pengar för att resa och hälsa på släkt i Holland, men nu vet man ju inte hur det blir med det i och med corona. I vilket fall vet jag att jag vill plugga vidare och förmodligen blir det på Lunds universitet med något där jag får användning för språken jag pluggat nu, men med ett mer samhällsvetenskapligt huvudämne.

 

"humanistiska programmet är som en gömd skatt"

NILS SJÖLIN
Går i trean på humanistiska programmet

Vad var det som gjorde att du valde HU?
Kanske hade jag ursprungligen tänkt att gå samhällsvetenskapliga programmet, men när jag upptäckte humanistiska programmet ändrade jag mig direkt, då det passade mig väldigt bra. Detta säger nog en del om att humanistiska programmet är som en gömd skatt. För mig var det ett mycket enkelt val eftersom jag genom hela grundskolan i huvudsak hade intresserat mig för ämnen som svenska och historia. Dessutom är Malmö Latinskola nästan den enda skola som erbjuder detta program i Malmö, så skolvalet var också enkelt.

Vad har du fått ut av dina studier på HU på Malmö Latin?
Jag har fått ut mycket olika saker. Jag har breddat mina kunskaper om kultur, språk och historia, min förståelse för världen och människorna däri. Det är mycket ovärderliga kunskaper i framtiden, oavsett om man är humanist eller ej. Den klassiska bildningen som humanistiska programmet faktiskt representerar ska inte negligeras. En anledning till att kunskapen är klassisk är såklart att den har något viktigt att säga oss som människor, precis som den hade för tusen år sedan.

Har du några råd till blivande humanister?
Som ett generellt tips är det självklart bra att hänga med från början då det blir enklare och man också snabbare ser samband och får en djupare förståelse för det man lär sig. Det är också trevligt att på något sätt engagera sig på skolan, det berikar gymnasietiden.

Vad har du tänkt göra efter studenten?
Efter studenten har jag tänkt läsa på Lunds universitet. Jag har tänkt gå kurs i skönlitterärt skrivande, vilket jag tycker är en viktig del i att fortsätta att utvecklas i skrift. Skönlitterärt skrivande är det skrivande jag föredrar. Utöver det kommer jag också läsa litteraturvetenskap - vilket är en av de saker jag intresserar mig mest för - men även kanske psykologi som är intressant och som kan hjälpa en att förstå världen från olika perspektiv vilket förbereder en för ett liv som humanist.

 

"det har berikat mig med kunskap och erfarenhet, samt gett mig vänner för livet"

RAYNE KAA HEDBERG
Student från humanistiska programmet

Efter jag tog studenten från Malmö Latins humanistiska program flyttade jag till Skottland för att studera på universitetsnivå. Jag går nu mitt andra år mot min magisterexamen i Lingvistik, ett av ämnena jag fick tycke för i gymnasiet. Här har jag även läst en mängd andra ämnen och lärt mig ett helt nytt språk.

Bortsett från min akademiska karriär har jag publicerats i olika medier och är involverad i flertal projekt.

Det humanistiska programmet gav mig inte enbart en god grund att bygga vidare på i vilken riktning jag än önskade; det har berikat mig med kunskap och erfarenhet, samt gett mig vänner för livet.

Det är med stolthet jag kallar mig humanist och jag anser att mitt gymnasieval har varit ett av mina bästa beslut hittills.

Foto: Privat