Uppdaterad: 15 mars 2019

Vishetens begynnelse

För första gången i världshistorien presenterar Latinspexet en föreställning - Vishetens begynnelse! Det blir skratt, det blir musik och det blir SPEX!

Året är 1959 och vi befinner oss på Malmö högre läroverk för gossar, den främsta och lyckligaste skolan i stan. Det blir en tid för stora förändringar då skolan både byter namn och öppnar sina portar för flickor! Sedan läroverket startades 1406, och efter den dåvarande Påve Innocentius VII godkännande, har skolan genom årens gång fått ekonomiskt stöd från Vatikanstaten för att driva sin verksamhet.

Den goda kontakten har under århundraden bibehållits tillsammans med en god katolsk tro och anda. Allt är frid och fröjd tills nyheten når Påve Johannes XXIII. Flickor på Malmö högre läroverk för gossar? KATASTROF!!! Han bestämmer sig därför för att skicka ner (de halvt dysfunktionella) prästerna Benedictus, Fransisco och Augustus samt Biskopen Procivitus för att ställa skolan till rätta.

Många frågor kommer bli besvarade under kvällens gång: Varför är Miss Bruks, eller ja, Maja Bruks jacka så stor? Hur gammal är egentligen rektor Dément och vad fan menas med vishetens begynnelse?

Vi ställer oss även den klassiska spexfrågan: “Hur gick det egentligen till?”

Och vi svarar på det klassiska spexviset: “Iallafall inte som i Latinspexets uppsättning av Vishetens Begynnelse”

Varmt välkomna till det spexakulära och såklart historiskt korrekta Latinspexet 2019!

Föreställningar:
FREDAG 12/4 KL. 19:00 - PREMIÄR!
LÖRDAG 13/4 KL. 19:00

Biljettpris:​

Spelställe:
Nya aulan på Malmö Latinskola! Entré vid Drottninggatan 22, bredvid brandstationen

För mer information, besök Latinspexets hemsida:
Läs mer om Latinspexetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

LATINSPEXET

Ett spex är traditionellt sett en satir över en historisk händelse som behandlas med musik och komik. Latinspexet är helt elevdrivet och är gjort av elever för elever på skolan. Produktionen består av cirka 100 personer från alla olika program och årskurser.

Detta skapar en fantastisk sammanhållning för alla involverade som gör gymnasietiden till något mycket mer än bara plugg.

Exempel på grupper är bland annat skådis, manus, dekor & rekvisita, kostym, event och bandet. Under året jobbar 13 olika grupper för att sätta upp en teaterföreställning och en kortfilm.

Latinspexet är en ideell teaterförening som grundades i juli 2018 av Sara Månsson och Caroline Wollberg på Malmö Latinskola. Premiären av det första Latinspexet blir i april 2019.

Illustration: Emilia Belokozovska