Malmö Stad Logotyp

Uppdaterad: 05 november 2020

Dans

På inriktning dans har du möjlighet att träna och fördjupa dig i den dansform som just du gillar mest.

Vi arbetar med det kreativa skapandet i fokus. Våra välutbildade och erfarna danspedagoger hjälper dig att utforska och utveckla din egen kreativa förmåga.

Vi erbjuder tre olika profiler:

Denna profil vänder sig till dig som ser en framtida karriär som dansare, koreograf eller danspedagog. Profilen har fokus på modern och nutida dans men du får även gedigen teknikträning i klassisk balett och jazzdans. Du får också undervisning i improvisation, kontaktimprovisation, komposition, repertoar och kompletterande träning som yoga och floor barre. Vi förbereder dig för ett yrkesliv som dansare. Det krävs en del förkunskaper och framför allt en god fysik för att följa undervisningen. Träningen är omfattande och målmedveten.

Streetdance har naturligtvis fokus på olika stilar inom dansformen men du får även en del träning i jazzdans. Stilarna inom streetdance är många men som exempel på vilka du får möta hos oss kan ges locking, popping, house och break. Ett självklart inslag i undervisningen är projektarbeten med produktioner.


En stor del i utbildningen är så klart att dansa för publik, att titta på dans, prata om dans och att träna dansteknik. Det handlar också om att skapa och att uttrycka sig med dans. All undervisning, oavsett vilken profil du väljer, genomsyras av ett helhetsperspektiv på dans avseende konstnärlighet, kreativitet, dansteknik och musikalitet i samklang med historik, dansvetenskap, anatomi och träningsfysiologi. Profilen förberedande yrkesdansarutbildning ställer mycket stora krav på målmedvetenhet och hård träning.

Elever som har gått hos oss har efter studierna antagits på skolor som The Ailey School i New York, Salzburg Experimental Academy of Dance, Danshögskolan i Stockholm, Iwanson International School of Contemporary Dance i München, Skolen for Moderne Dans i Köpenhamn, Copenhagen Contemporary Dance School, Balettakademin i Stockholm med flera.

Estetiska programmet ger behörighet till högskolan och vi lägger stor vikt vid de teoretiska studierna. Även om programmet ger en bra och bred högskolebehörighet så har du möjlighet att utöka denna genom att välja till olika meritpoängsgivande kurser. Vi erbjuder ett brett utbud av teoretiska kurser i t.ex. språk, matematik, naturkunskap och engelska. Det går också att välja kurser inom foto, bild, teater eller ljudproduktion.

Inför år 2 kan du byta ut din dansprofil mot fler teoretiska kurser. Du kan också välja exempelvis Engelska 7 eller Naturkunskap 2 beroende på vilka intressen just du har. Du får en breddad behörighet samtidigt som du får glädjen i att ha dans på schemat. Du har möjlighet att välja om du vill fördjupa dig i jazzdans eller streetdance.


Du kan komma in på Estetiska programmet dans via dina betyg eller via färdighetsprov.

Läs mer om färdighetsprovet.

Jag heter Benjamin Jonsson, mer känd i dansvärlden som Benjamin Milan.

På Malmö latinskola fick jag lära mig mycket, allt jag behövde för att söka mig vidare till en Bachelor-utbildning på London Contemporary Dance School.

Efter min utbildning har jag gjort karriär som koreograf och dansare för FKA twigs, Kylie Minogue, Madonna, MTV, , Adidas, Vogue, med flera. Jag har varit nominerad för MTV 2016 VMA "Best Choreographer" award och verkat som dansare för koreografen Sonya Tayeh i New York. Jag har turnerat jorden runt och undervisar nu runt om i Europa.

Jag kände mig mycket välkommen och trygg på Latin. Jag visste att jag, samtidigt som jag fick en bra dansutbildning, fick behörighet för att studera vidare i en annan riktning om jag valde att inte satsa på dansen.

Personligen kände jag att möjligheten att studera dans motiverade mig ännu mer med mina teoretiska ämnen. Det var ren lycka att få dansa i skolan!

Jag kan varmt rekommendera Malmö latinskola och deras mycket kompetenta lärarkår. 

INDIVIDUELLA VAL
sammanlagt 200 poäng

Exempel på kurser kommer
inom kort.

PROGRAM­FÖRDJUPNING sammanlagt 500 poäng

Profil förberedande yrkesdansarutbildning
Dansimprovisation och komposition (100 p)
Dansteknik – specialisering (100 p)
Dansträning (100 p)
Dansteknik 3-4 (200 p)

Profil musikal

Instrument eller sång 1 (100 p)
Rytmik  (100 p)
Scenisk gestaltning 1-2 (200 p)
Valbar kurs (100 p)

Profil streetdance
Dansteknik 3-4 (200 p)
Rytmik (100 p)
Valbar kurs (200 p)

Vill du veta mer?
Vi behöver dina personuppgifter (namn och e-post) för att kunna svara på din fråga. Läs hur Malmö stad handskas med personuppgifter, vilka bestämmelser som gäller och vilka rättigheter du har som medborgare på malmo.se/personuppgifter. * (obligatorisk)
Vi behöver dina personuppgifter (namn och e-post) för att kunna svara på din fråga. Läs hur Malmö stad handskas med personuppgifter, vilka bestämmelser som gäller och vilka rättigheter du har som medborgare på malmo.se/personuppgifter.

Foto: Johanna Nielsen, Pierre Poc