Uppdaterad: 06 november 2020

Humanistiska programmet

Tycker du om att läsa och skriva? Kanske tycker du om språk, är intresserad av historia och vill lära digom olika estetiska uttrycksformer som konst, musik och dans? Om du också är nyfiken på de stora existentiella livsfrågorna så är humanistiska programmet definitivt något för dig.

I många kurser på programmet, bland annat ämnena filosofi och psykologi, får du tillfälle att reflektera och diskutera. På humanistiska programmet studerar vi människan i ett historiskt perspektiv och lär oss att se samband mellan då och nu. Vi fördjupar oss i såväl kulturarv som nutida samhällsfrågor.

Du får också möjlighet att utöka dina kunskaper i och om språk och att lära dig se kopplingen mellan språk och kultur, eftersom språk är grunden för all mänsklig kommunikation.

Då engelska språket har en viktig ställning i världen erbjuds du förtur till den valbara kursen Creative Writing in English där du studerar skönlitterära texter på engelska och också får tillfälle att själv skriva olika typer av texter. Förutom engelska och moderna språk läser dessutom alla humanister hos oss Latin och Människans språk.

I kursen Kulturstudier i Greater Copenhagen genomförs år 2 och 3 studiebesök där kunskaperna som du tillägnar dig under gymnasietiden får en praktisk tillämpning genom exempelvis skapandet av egna utställningar och informationsbroschyrer eller andra skrifter. Dessutom besöker vi flera museer och andra kulturinrättningar samt lyssnar på föreläsare från bl.a. Lunds universitet

Programmet är högskoleförberedande och ger dig en klassisk bildning inom humaniora samt goda grunder för fortsatta universitetsstudier i humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnen.

Efter studierna kan du utbilda dig till yrken som kräver en bred språklig, kulturell och social kompetens som exempelvis arkeolog, bibliotekarie, copywriter, psykolog, jurist, tolk, översättare, UD/EU-tjänsteman, förlagsredaktör, lärare, informatör eller journalist.

Vi tycker att det är viktigt att du som elev får möjlighet att sätta din egen prägel på utbildningen. Därför har du 300 poäng som du kan använda för att fördjupa dig i något som intresserar dig.

POÄNGPLAN
HUMANISTISKA PROGRAMMET

Gymnasiegemensamma ämnen

1150 poäng

Engelska (5-6)

Historia (1b-2b)

Idrott och hälsa (1)

Matematik (1b)

Naturkunskap (1b)

Religionskunskap (1)

Samhällskunskap (1b)

100 p

Svenska (1-3) / Svenska som andraspråk (1-3)

300 p

Programgemensamma ämnen

350 poäng

Filosofi (1)

Moderna språk

Människans språk

Inriktning Kultur

600 poäng

Filosofi (1)

50 p

Psykologi (1)

Kultur- och idéhistoria

Samtida kulturuttryck

Svenska (Litteratur)

100 p

Latin – språk och kultur (1)

Kulturstudier i Greater Copenhagen

100 p

Individuella val (se inriktning)

300 poäng

Programfördjupning (se inriktning)

600 poäng

Gymnasiearbete

100 poäng

Programinriktat val erbjuds i mån av plats på alla nationella program. Det vill säga efter att alla behöriga sökande till det nationella programmet fått plats.

Läs mer om programinriktat val.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Foto: Frasse Franzén, Colourbox