Malmö Stad Logotyp

Uppdaterad: 01 september 2020

Humanistiska programmet

Brinner du för språk och kultur och tycker om att läsa och reflektera? Vill du utveckla din språkligt kreativa förmåga och arbeta med estetiska uttrycksformer?

Om du är nyfiken på människan som kulturbärare och tycker om att fundera på de stora existentiella livsfrågorna så är Humanistiska programmet något för dig.

Är du intresserad av samhället och världen utifrån en kulturell vinkel? Då kan inriktningen kultur på Humanistiska programmet vara något för dig.

Läs mer om inriktningen kultur.

Är du en språkmänniska? Då kan inriktningen språk på Humanistiska programmet vara något för dig.

Läs mer om inriktningen språk.

På humanistiska programmet studerar vi människan i ett historiskt perspektiv och lär oss att se samband mellan då och nu. Du får möjlighet att fördjupa dig i såväl kulturarv som nutida samhällsyttringar.

Här får du också möjlighet att utöka dina kunskaper i språk och att lära dig se kopplingen mellan språk och kultur, eftersom språk är grunden för all mänsklig kommunikation. Då du läser filosofi, psykologi, historia, idéhistoria och religion tränas du dessutom i ett analytiskt tankesätt.

Vår målsättning är att under de tre åren genomföra fältstudier där kunskaperna som du tillägnar dig under gymnasietiden får en praktisk tillämpning.

Programmet är högskoleförberedande och ger dig en klassisk bildning inom humaniora samt goda grunder för fortsatta universitetsstudier.

SE UTFÖRLIG TIMPLANPDF

Efter studierna kan du till exempel utbilda dig till yrken som kräver en bred språklig-, kulturell- och social kompetens som exempelvis arkeolog, bibliotekarie, copywriter, psykolog, ekonom, jurist, tolk, översättare, UD/EU-tjänsteman, förlagsredaktör, informatör eller journalist.

POÄNGPLAN
HUMANISTISKA PROGRAMMET


Gymnasiegemensamma ämnen

1150 poängEngelska (5-6)

200 pHistoria (1b-2b)

200 pIdrott och hälsa (1)

100 pMatematik (1b)

100 pNaturkunskap (1b)

100 pReligionskunskap (1)

50 pSamhällskunskap 81b)

100 pSvenska (1-3) / Svenska som andraspråk (1-3)

300 pProgramgemensamma ämnen

350 poängFilosofi (1)

50 pModerna språk

200 pMänniskans språk

100 pInriktningsämnen

400 poängInriktning kultur:
Filosofi (2)

50 pKonst och kultur

200 pPsykologi (1)

50 pSvenska (Litteratur)

100 pInriktning språk:
Latin – språk och kultur (1)

100 pSpråk

300 pIndividuella val (se inriktning)

200 poängProgramfördjupning (se inriktning)

300 poängGymnasiearbete

100 poängPrograminriktat val erbjuds i mån av plats på alla nationella program. Det vill säga efter att alla behöriga sökande till det nationella programmet fått plats.

Läs mer om programinriktat val.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Foto: Frasse Franzén, Colourbox