Malmö Stad Logotyp

Uppdaterad: 07 november 2020

Spetsutbildning teater

Vår spetsutbildning är en särskild fördjupning i teater för dig som redan har erfarenhet och vill satsa på en framtid inom skådespeleri. Vi gör teater på riktigt!

Till Spetsutbildning teater krävs det ett godkänt prov för att du ska komma in.

Läs mer om färdighetsprov.

Kolla in vår andra teaterutbildning:

BEHÖRIGHET
För att komma in på spetsutbildningen måste du förutom gymnasiebehörighet också ha ett godkänt färdighetsprov.


Spetsutbildningen vänder sig till dig som har längre erfarenhet av teater och som redan nu kan tänka dig att syssla med teater som yrke och fortsätta läsa teater på högskola efter gymnasiet.

Man kan säga att vi hoppar över den grundläggande teaterkursen och börjar direkt med den högskoleförberedande utbildningen. Du behöver ha bra förkunskaper redan när du börjar, därför är färdighetsprovet till spetsutbildningen dels obligatoriskt och dels mer avancerat än till estetiska programmet inriktning teater.


På spetsutbildningen får du

  • en särskild fördjupning i teater utöver vad som vanligtvis förekommer på estetiska programmet, både i teaterkurserna och i arbetet med de pjäser vi sätter upp.
  • fördjupning och särskilda breddning inom skådespeleri, eller regi och analys, bearbetning och interpretation av texter.
  • utökat samarbete med Teaterhögskolan och Stadsteatern samt Malmös teaterliv.
  • utökade förberedelser för vidare studier på Teaterhögskola.

 

Vi samarbetar med Teaterhögskolan i Malmö och med Malmö Stadsteater sedan 2011. För spetsutbildningens del kommer det att innebära att du får

  • följa vissa lektioner på Teaterhögskolan, till exempel röst, sång eller akrobatik
  • vara med på master classes/workshops och se redovisningar av skådespelarstudenternas etydarbeten
  • göra studiebesök på Malmö Stadsteater och träffa olika yrkesgrupper på teatern
  • få hjälp av Teaterhögskolans logoped vid behov
  • chans att medverka i Malmö stadsteaters produktioner då teatern har behov av statister.

Teaterkurserna går i perioder. En teaterperiod är fem till sex intensiva veckor per termin då du har teater nästan hela dagarna. Det här gör vi för att skolan ska efterlikna arbetet på den professionella teatern.

Under första årets teaterperioder ges grundträning och övningsuppspel. År 2 och 3 är produktionsinriktade - du gör riktiga pjäser och spelar för resten av skolan och för allmänheten.

Resten av året har du ett mer vanligt schema. Under läsperioderna får du en teoretisk gymnasiebehörighet med lika många timmar i andra ämnen som på till exempel samhällsprogrammet. Man behöver alltså vara studiemotiverad och kunna hålla ett högt tempo för att klara programmet.

Vi lärare samarbetar också för att ge dig en meningsskapande helhet. Vi ser till att teatern kommer in i de andra ämnena och att de också finns i teatern. Lärarna i bland annat svenska, idrott, historia och engelska gör ämnesövergripande projekt, har en teatervinkel på sina lektioner eller kan vara med och välja teman eller pjäser vi spelar.

Undervisningen i teater äger rum i särskilda teatersalar (blackboxes) med hög takhöjd, publikplatser samt full utrustning för ljud- och ljussättning. En stor nybyggd fullt utrustad aula med 340 sittplatser och stor scen på 15 x 10 meter för större produktioner inom musik, musikal, dans och teater finns också.

Malmö latinskola har fyra legitimerade teaterlärare som samtliga har bakgrund från regi eller skådespeleri samt erfarenhet av yrkesverksamhet inom produktionsinriktad teater. Samtliga lärare har många kontakter inom teaterverksamheter och med Teaterhögskolan.

Vidare har Malmö latinskolas övriga estetiska program ett antal lärare anställda inom dans, musik, estetik- och media samt bild och form. Dessa lärare får du möjlighet att möta inom ramen för individuellt val samt i olika samarbetsprojekt.

POÄNGPLAN
SPETSUTBILDNING – TEATER


Gymnasiegemensamma ämnen

1150 poängEngelska (5-6)

200 pHistoria (1b-2b-kultur)

200 pIdrott och hälsa

100 pMatematik (1b)

100 pNaturkunskap (1b)

100 pReligionskunskap (1)

50 pSamhällskunskap (1b)

100 pSvenska (1-3) / Svenska som andraspråk (1-3)

300 pProgramgemensamma ämnen

150 poängEstetisk kommunikation

100 pKonst och kultur

50 pIndividuella val

200 poängProgramfördjupning

500 poängGymnasiearbete

100 poäng


INRIKTNINGSÄMNEN
sammanlagt 400 poäng

Dramatik och dramaturgi
(100 p)
Scenisk gestaltning 2-3 (200 p)
Teaterteori (100 p)PROGRAM­FÖRDJUPNING sammanlagt 500 poäng

Estetisk kommunikation 2-3 (200 p)
Regi (100 p)
Sceniskt karaktärsarbete
(100 p)
Sceniskt karaktärsarbete - text (100 p)

Vill du veta mer?
Vi behöver dina personuppgifter (namn och e-post) för att kunna svara på din fråga. Läs hur Malmö stad handskas med personuppgifter, vilka bestämmelser som gäller och vilka rättigheter du har som medborgare på malmo.se/personuppgifter. * (obligatorisk)
Vi behöver dina personuppgifter (namn och e-post) för att kunna svara på din fråga. Läs hur Malmö stad handskas med personuppgifter, vilka bestämmelser som gäller och vilka rättigheter du har som medborgare på malmo.se/personuppgifter.

Foto: Jonas Sjögren, Marie Lindstrand